Dag 18: Dakar (SN) - Njawara (WAG)

Vandaag zijn we aangekomen in the Gambia, en het was een hartverwamend welkom wat ons ten deel is gevallen. We vertrokken vanuit Dakar, Lac Rose, voor dag en dauw en we zagen langzaam Senegal ontwaken. Eerst de vroege vogels in het donker, en vervolgens na zonsopgang kwam het ochtendspitsuur op gang bij het doorkruisen van Dakar.

Tegen 13:30 kwamen we via soms goede, maar vaak ook slechte wegen bij de Gambiaanse grens, waar het contrast tussen beide landen wederom groot was. 

Dag 18: Eindelijk in the GambiaDag 18: Eindelijk in the Gambia

 

Aan Senegalese zijde was het een drukte van belang, en werd iedereen belaagd door handelaren in vreemde valuta, bananen, frisdranken en nootjes.

Aan Gambiaanse zijde was het veel rustiger, relatief georganiseerd en werd je niet constant door verkopers belaagd.

Maar de pasage ging vlot - alle paspoorten werden subiet afgestempeld, de auto's werden uit de paspoorten geschrapt en de import in Gambia was al tevoren geregeld. We waren in the Gambia!

 

 

Alsof de duvel er mee speelde waren de laatste 70 kilometer in Gambia nog een ware beproeving. Met 2 lekke banden, een lekke radiateur, verdwalende teamgenoten, een falende dynamo en een defecte Ford Explorer werd ons gemiddelde van autopech per kilometer ruimschoots overschreden.

Dag 18: Drieduizend dorpsgenoten stonden langs de wegDag 18: Drieduizend dorpsgenoten stonden langs de weg

 

Maar zoals de afgelopen weken steevast het geval was werden ook nu alle problemen opgelost en kwamen wij, weliswaar wat laat, in Njawara op de North Bank.

 

De ontvangst was overweldigend! Iedereen in het dorp, en alle naburige dorpen, was uitgelopen en stond langs de (speciaal voor ons opgeknapte!) weg, luidkeels "welcome" roepend.

 

 

 

Dag 18: Harry hielp met friet bakkenDag 18: Harry hielp met friet bakken

 

In Njawarra was een feestlunch voor ons aangericht, gevolgd door toespraken van alle hoogwaardigheidsbekleders (en dat zijn er heel wat in een dorp in the Gambia!), en vervolgens transformeerde dit in een wervelend feest voor alle dorpsgenoten.

Uit alles blijkt dat de impact van ons bezoek, en van onze bijdrage aan deze hechte gemeenschap, bijzonder groot is.

 

Men zegt dat het feest tot de kleine uurtjes zal gaan duren.

 

 

Comments

Wat fijn dat jullie veilig

Wat fijn dat jullie veilig zijn aangekomen!
Hoop dat het een mooie afsluiting van de reis is/wordt! En tot snel

Liefs Annette

Harry oefend met friet bakken

Kan ik nu verwachten dat Harry, zondag thuis met mijn verjaardag, ook friet gaat bakken? Zo te zien heeft hij daarvoor speciaal geoefend. Ik zal zorgen dat ik voldoende aardappelen van de C1000 meebreng, kan Harry goed vooruit met schillen.
Trudy