Dag 20: Seyone Village (WAG)

Missie volbracht.

Tegenstellingen zijn er volop in dit land!

Het Senegambiahotel heeft alles wat we de afgelopen weken ontbeerden. Zelfs baobab-juice, geperst van de kolossale vruchten van deze karakteristieke boom die volgens de legende takken als wortels heeft, omdat Allah hem in zijn toorn uit de grond trok en omgekeerd terug plantte.

Ook een speciale "bobo-day", omdat de Jameh Foundation Board ons in Lemon Creek wilde toespreken en bedanken, speciaal Cor van Helping Hands en alle deelnemers aan de Challenge ten behoeve van the people of The Gambia. De plaatselijke TV was aanwezig, ook de U-tube publicist uit Bergeijk die tevens alle auteursrechten veilig stelde. Zij legden alle toespraken vast, we kregen een -warm welcome- tot we er spontaan van gingen zweten voorzover we dat niet al deden. Als sluitstuk van de emotionele happening kregen we een document, een officieel certificaat, uitgereikt als herinnering aan deze onvergetelijke challenge.

Het team Two Late uit Vessem (niet B&W van Vessem) bedankte namens ons allen, - asge zand ziet wordt het wazig voor de ogen -.

Nog voordat ik mijn simkaart kon opladen vertrokken we om 1 uur naar Seyone Village, uurtje rijden, met veel zand voor ogen. Hoe zou ons project zich openbaren? Zou het voldoen aan onze verwachtingen en die van onze clubleden, aan ons beeld een nuttige en zinvolle bijdrage te leveren aan de lokale gemeenschap, wat al onze inspanningen om 7500 km te rijden zou rechtvaardigen? 

Dag 20: We werden door het gehele dorp ingehaaldDag 20: We werden door het gehele dorp ingehaald

 

Ebrahim Badjie, de lokale projectleider, zag ons van verre aankomen en de eerste trommel- en metaalklanken van vrouwen die op een beitel sloegen met een bout die challengers onderweg verloren konden hebben, brachten onze auto's op een aangename manier tot stilstand. De dansende en muziekmakende "plaatselijke harmonie" bracht ons naar een open schaduwrijke plek onder prachtige Mango-bomen.

  

Dag 20: De dorpsoudsten van SeyoneDag 20: De dorpsoudsten van Seyone

 

 

 

Er stonden 15 fluwelen fauteuils klaar voor de dorpsoudsten, members of parlement die nog aanschoven en voor ons. Zo comfortabel hadden we in 3 weken nog niet gezeten, mijn Nissanstoel niet meegerekend.

Links van ons een klas gedisciplineerde schoolkinderen, tegenover ons opgeschoten jeugd met mango-takken zwaaiend, en rechts veel vrouwen in kleurrijke keleding met hun baby op de rug.

 

 

 

 

 

 

Dag 20: De wervelende dans van de KumpoDag 20: De wervelende dans van de Kumpo

 

De entertainer, de Kumpo, was getooid in palmbladeren en een stok op zijn kop, en voerde een fascinerende dans uit. Hij draaide op zijn stokas als een molenwiek tot stormkracht acht. Spectaculair.

De gemeenschap was uitermate blij dat Rotarywheels hun multifunctionele centrum wilde financieren door 5 auto's ter veiling aan te bieden op 11 November.

Hopelijk pakt de opbrengst gunstig voor hen uit. Joep heeft niet 1 keer vast gezeten tijdens de reis, dus heeft weinig geleden en kan veel opbrengen.

  

Dag 20: Ook de Rotarians dansten meeDag 20: Ook de Rotarians dansten mee

 

 

Volgens goed gebruik werden ook wij betrokken bij de dans wat tot hilarische taferelen leidde.

Het stampvoeten zit niet in onze genen.

Wel hebben we de Brabantse zoen, 3x, kunnen introduceren zelfs de Imam deed er aan mee. Als trommelaar sloegen wij echter een tam-tam figuur.

 

Dag 20: Peter Koppens sprak namens ons allenDag 20: Peter Koppens sprak namens ons allen

 

 

Na diverse toespraken van leden van de Village Development Comittee (VDC), de Imam, de MP en de Jameh Foundation, sprak Peter namens ons. Peter bood symbolisch 2 schoppen aan om alvast te kunnen beginnen en de Singer Naaimachine van Frank en Nanette om het educatieve te beklemtonen. Morgen komt Ebrahim met ons verder overleggen over de uitvoering van de plannen. Vele andere kado's werden nog achtergelaten.

Dag 20: De vrouwen van Seyone dankten ons voor ons projectDag 20: De vrouwen van Seyone dankten ons voor ons project

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Op de terugweg gestopt bij het Health Centre Sanyang om medicijnen, verbandmiddelen, verloskundige-en tandheelkundige equipment te overhandigen.

We kwamen in tijdnood, maar de belofte het Sinchu Weeshuis van Gert Jan en zijn vrouw te bezoeken wilden we persé nakomen. Een initiatief wat in 2006 is gestart en wat er kleurrijk en verzorgd uitzag. Negentien weeskinderen krijgen er liefdevolle aandacht. Ook hier hebben we bruikbare spullen kunnen achterlaten.

Net voor sluitingstijd, bij aankomst in het hotel, konden we bij een pizzaatje onze indrukken gezamelijk nog even op een rijtje zetten en verwerken.

 Dag 20: De complete groep van de Antwerpen-Banjul Challenge 2011Dag 20: De complete groep van de Antwerpen-Banjul Challenge 2011

 

 


De 'Antwerpen - Banjul Challenge 2011' zit er op, dit was de laatste bijdrage in de categorie 'Reisverslag'.


 

Comments

Prachtig om te lezen en

Prachtig om te lezen en geweldig hoe jullie het er van af hebben gebracht! Petje af voor jullie allemaal.

Speciale lieve groet voor Paul en Eugenie.

Groetjes,

Ditte