Seyone Community Center

in

De bouw van een Multifunctioneel Centrum in Seyone Village, The Gambia.

Het oude centrum - weggespoeldHet oude centrum - weggespoeld

De bouw van een multifunctioneel centrum in Seyone village is door een aantal enthousiaste Rotary leden van Rotaryclub Eindhoven Centrum uitgekozen als sponsorproject aan wie zij aan het einde van hun reis naar The Gambia de veilingopbrengst van de gereden auto’s zullen schenken. De reden dat zij dit project hebben uitgekozen is, dat er binnen dit project al veel gedaan wordt en dan met name door de lokale bevolking zelf. 

Het “enige” wat hen nu nog ontbreekt is een fatsoenlijk gebouw waarin zij hun activiteiten kunnen uitvoeren.

Het vorige gebouw, gebouwd uit stenen van gedroogde klei en gedekt met palmbladeren, is door regen verwoest. Dit nieuwe gebouw moet een nieuw onderdak brengen.

Het project wordt geleid door het Seyone Village Development Committee (SVDC) onder toezicht van een Counsel.

Het Seyone Village Development Commitee is een bij de Gambiaanse overheid geregistreerde organisatie die zich inspant voor de Seyone dorpelingen. Alle leden van de SVDC zijn oorspronkelijke bewoners van Seyone. Gezamenlijk proberen zij hun situatie in het dorp te verbeteren.

De Counsel is verantwoordelijk voor het project. Deze was opgericht en aangesteld door de dorpsbewoners en wordt van tijd tot tijd gecontroleerd door de dorpsbewoners en de overheid.

Het Seyone Village Development Committee.

Ebrima BadjieEbrima Badjie

De SVDC, onder leiding van de heer Ebrima Badjie, is verantwoordelijk voor alle aspecten met betrekking tot het verwezenlijken van het Multifunctioneel Centrum in Seyone Village, maar ook voor het financiële management en de rapportage aan de donoren. Mr Ebrima Badjie is geboren in het dorp Seyone, is 43 jaar oud, getrouwd en heeft 2 kinderen. Ebrima heeft een “secondary eduction in Legal studies” in Canada gevolgd. (Dit verklaart waarschijnlijk zijn uitstekende kennis van de Engelse taal in woord en geschrift.) 

Mr Badjie is hiermee tevens verantwoordelijk voor het toezicht op alle onderdelen van het project in samenwerking met de dorpelingen en de overheid. De Vice voorzitster van SVDC is mevrouw Toulie Jatta, die verantwoordelijk is voor de opleidingen in het multifunctioneel centrum.

  Toulie JattaToulie Jatta

 De aktiviteiten van het Multifunctioneel Centrum in Seyone.

Aan het werkAan het werk

Een van de activiteiten van SVDC is het trainen van jongeren en (jonge) vrouwen, in verschillende vaardigheden om hen in staat te stellen een kans te maken op een baan of een eigen onderneming te beginnen en daarmee in hun eigen inkomsten te kunnen voorzien.

 Het is de wens van de inwoners om in een eigen gebouw activiteiten te ontplooien die op commerciële basis uitgevoerd kunnen worden. De dorpelingen beschikken al over 6 naaimachines die men commercieel voor dit centrum wil gaan gebruiken. 

Kleermaker en leerlingKleermaker en leerling In het multifunctioneel centrum zullen trainingen worden gegeven, zoals naailessen, batikken, zeep maken en onderricht in land en tuinbouw.  Een belangrijk aandachtspunt in het land en tuinbouw onderricht is het overtuigen van de bevolking dat illegale houtkap de problemen alleen maar verergert. 75 % van de inwoners van Seyone heeft nooit onderwijs gevolgd en ontbreekt het aan kennis hoe zij in hun dagelijkse behoefte kunnen voorzien. Voor de eerste levensbehoefte reizen zij dagelijks naar het 10 km verderop gelegen dorp Brikama. Met het stimuleren van ondernemerschap onder leiding van Mr Ebrima Badjie poogt het multifunctionele centrum de bevolking te helpen om meer “business” in hun dorp te krijgen, zodat dit het dagelijkse leven wat zal vergemakkelijken. 
Seyone - schuttingSeyone - schutting Nabij het multifunctionele centrum ligt de centrale tuin van Seyone waarin de bevolking op commerciële basis groenten en bomen teelt. Deze moet worden verplaatst omdat de ligging erg ongunstig is gedurende het regen seizoen. Voordat dit verplaatst kon worden moest eerst een nieuwe omheining geplaatst worden. Deze staat inmiddels.

 

 

De bouw van het multifunctionele centrum.

Het nieuwe dorpshuisHet nieuwe dorpshuis

Nu is de tijd aangebroken om  het gebouw neer te zetten. Het stuk grond voor de bouw van het multifunctionele centrum, van 100 bij 100 meter, is beschikbaar en eigendom van de dorpsgemeenschap van Seyone. Er is een begroting gemaakt voor de bouw welke geraamd wordt op 838,815.00 Dalassis/ 21.000,- Euro. Om een deel van deze kosten te betalen, doet men een beroep op organisatie Antwerpen-Banjul door het project op de “goede doelen” lijst te plaatsen zodat reizigers hier nota van kunnen nemen.

De bewoners willen zelf de handen uit de mouwen steken bij de bouw van hun centrum.  

Op dit moment worden de genoemde activiteiten verricht vanuit tijdelijke private huisvesting in het dorp.

 

Seyone Village

Het dorp Seyone is gesitueerd in het westelijke deel van The Gambia, binnen de administratieve regio van Kombo Central; Western Region.

Het is een agrarische gemeenschap met een populatie van 1600 mensen. Er is geen machinerie voor de landbouw, dus alles gebeurt nog handmatig of met lokale ambachtelijk vervaardigde gereedschappen.

Tijdens het regenseizoen is het dorp totaal van de buitenwereld afgesloten door de erbarmelijk slechte zandwegen naar het dorp die dan totaal onder water staan.

In samenwerking met Rotary Eindhoven Centrum zal een bijdrage aan de bouw van dit Multifunctionele Centrum worden gegeven.

Wij gaan proberen om samen met Mr Ebrima Badjie de benodigde bouwmaterialen aan te schaffen wanneer wij aan het einde van de reis dit project bezoeken.