Sponsoring van Seyone Community - op weg naar The Gambia

De Rotaryclub Eindhoven (centrum), opgericht in 1931 en daarmee één van de oudste Rotary clubs in Nederland, viert dit jaar zijn 80 jarig bestaan. Binnen de club is de laatste jaren een toenemende aandacht voor maatschappelijk relevante onderwerpen. Zo heeft Rotary Eindhoven de afgelopen jaren zich ingespannen voor de verbetering van de tandheelkundige zorg in Kenia.  Maar ook dichterbij wordt de helpende hand toegestoken. De financiering van deze activiteiten is in een aparte organisatie, Het Rotary Gemeenschapsfonds, ondergebracht.

Voor dit project hebben wij ook de hulp ingeroepen van een groot aantal sponsors. Ook de lokale pers heeft er aandacht aan besteed.

Dag 20: Seyone Village (WAG)

Missie volbracht.

Tegenstellingen zijn er volop in dit land!

Het Senegambiahotel heeft alles wat we de afgelopen weken ontbeerden. Zelfs baobab-juice, geperst van de kolossale vruchten van deze karakteristieke boom die volgens de legende takken als wortels heeft, omdat Allah hem in zijn toorn uit de grond trok en omgekeerd terug plantte.

Ook een speciale "bobo-day", omdat de Jameh Foundation Board ons in Lemon Creek wilde toespreken en bedanken, speciaal Cor van Helping Hands en alle deelnemers aan de Challenge ten behoeve van the people of The Gambia. De plaatselijke TV was aanwezig, ook de U-tube publicist uit Bergeijk die tevens alle auteursrechten veilig stelde. Zij legden alle toespraken vast, we kregen een -warm welcome- tot we er spontaan van gingen zweten voorzover we dat niet al deden. Als sluitstuk van de emotionele happening kregen we een document, een officieel certificaat, uitgereikt als herinnering aan deze onvergetelijke challenge.

Het team Two Late uit Vessem (niet B&W van Vessem) bedankte namens ons allen, - asge zand ziet wordt het wazig voor de ogen -.

Nog voordat ik mijn simkaart kon opladen vertrokken we om 1 uur naar Seyone Village, uurtje rijden, met veel zand voor ogen. Hoe zou ons project zich openbaren? Zou het voldoen aan onze verwachtingen en die van onze clubleden, aan ons beeld een nuttige en zinvolle bijdrage te leveren aan de lokale gemeenschap, wat al onze inspanningen om 7500 km te rijden zou rechtvaardigen? 

Dag 20: We werden door het gehele dorp ingehaaldDag 20: We werden door het gehele dorp ingehaald

 

Ebrahim Badjie, de lokale projectleider, zag ons van verre aankomen en de eerste trommel- en metaalklanken van vrouwen die op een beitel sloegen met een bout die challengers onderweg verloren konden hebben, brachten onze auto's op een aangename manier tot stilstand. De dansende en muziekmakende "plaatselijke harmonie" bracht ons naar een open schaduwrijke plek onder prachtige Mango-bomen.

  

Dag 20: De dorpsoudsten van SeyoneDag 20: De dorpsoudsten van Seyone

 

 

 

Er stonden 15 fluwelen fauteuils klaar voor de dorpsoudsten, members of parlement die nog aanschoven en voor ons. Zo comfortabel hadden we in 3 weken nog niet gezeten, mijn Nissanstoel niet meegerekend.

Links van ons een klas gedisciplineerde schoolkinderen, tegenover ons opgeschoten jeugd met mango-takken zwaaiend, en rechts veel vrouwen in kleurrijke keleding met hun baby op de rug.

 

 

 

 

 

 

Dag 20: De wervelende dans van de KumpoDag 20: De wervelende dans van de Kumpo

 

De entertainer, de Kumpo, was getooid in palmbladeren en een stok op zijn kop, en voerde een fascinerende dans uit. Hij draaide op zijn stokas als een molenwiek tot stormkracht acht. Spectaculair.

De gemeenschap was uitermate blij dat Rotarywheels hun multifunctionele centrum wilde financieren door 5 auto's ter veiling aan te bieden op 11 November.

Hopelijk pakt de opbrengst gunstig voor hen uit. Joep heeft niet 1 keer vast gezeten tijdens de reis, dus heeft weinig geleden en kan veel opbrengen.

  

Dag 20: Ook de Rotarians dansten meeDag 20: Ook de Rotarians dansten mee

 

 

Volgens goed gebruik werden ook wij betrokken bij de dans wat tot hilarische taferelen leidde.

Het stampvoeten zit niet in onze genen.

Wel hebben we de Brabantse zoen, 3x, kunnen introduceren zelfs de Imam deed er aan mee. Als trommelaar sloegen wij echter een tam-tam figuur.

 

Dag 20: Peter Koppens sprak namens ons allenDag 20: Peter Koppens sprak namens ons allen

 

 

Na diverse toespraken van leden van de Village Development Comittee (VDC), de Imam, de MP en de Jameh Foundation, sprak Peter namens ons. Peter bood symbolisch 2 schoppen aan om alvast te kunnen beginnen en de Singer Naaimachine van Frank en Nanette om het educatieve te beklemtonen. Morgen komt Ebrahim met ons verder overleggen over de uitvoering van de plannen. Vele andere kado's werden nog achtergelaten.

Dag 20: De vrouwen van Seyone dankten ons voor ons projectDag 20: De vrouwen van Seyone dankten ons voor ons project

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Op de terugweg gestopt bij het Health Centre Sanyang om medicijnen, verbandmiddelen, verloskundige-en tandheelkundige equipment te overhandigen.

We kwamen in tijdnood, maar de belofte het Sinchu Weeshuis van Gert Jan en zijn vrouw te bezoeken wilden we persé nakomen. Een initiatief wat in 2006 is gestart en wat er kleurrijk en verzorgd uitzag. Negentien weeskinderen krijgen er liefdevolle aandacht. Ook hier hebben we bruikbare spullen kunnen achterlaten.

Net voor sluitingstijd, bij aankomst in het hotel, konden we bij een pizzaatje onze indrukken gezamelijk nog even op een rijtje zetten en verwerken.

 Dag 20: De complete groep van de Antwerpen-Banjul Challenge 2011Dag 20: De complete groep van de Antwerpen-Banjul Challenge 2011

 

 


De 'Antwerpen - Banjul Challenge 2011' zit er op, dit was de laatste bijdrage in de categorie 'Reisverslag'.


 

Dag 19: Njawara (WAG) - Banjul (WAG)

De laatste reisdag vandaag, en nog maar een klein stukje te gaan vanuit Njawarra naar Banjul.

's Ochtends een ontbijt bij onze gastvrouwen in Njawarra, en vervolgens drie projecten van mede Challengers.

Dag 19: Het dorp loopt uit bij de presentatiesDag 19: Het dorp loopt uit bij de presentaties

 

Het eerste project was een waterput voor een project bij Njawarra, waar een Belgisch team hun auto aan doneerde.

We krijgen de routine al een beetje door: dorpsgenoten in hun mooiste kleren, speeches van de locale authoriteiten, een cadeau van de dorpsgenoten en vooral veel woorden van dank en blijdschap, die luid bijval vinden bij de autochtonen.

Het tweede project van de dag betrof een school op de Northbank, waar we een proefles Engels kregen voorgeschoteld. Vervolgens lukte het na enig knutselen het voetbaldoel in elkaar te zetten dat het team voor de scholieren had meegenomen.

 

Dag 19: Team 'Twolate' uit Vessem tijdens hun projectpresentatieDag 19: Team 'Twolate' uit Vessem tijdens hun projectpresentatie

 

 

 

De laatste presentatie was van het team TwoLate van twee broers de Laat uit Vessem, die naast hun auto ook een royaal bedrag konden overhandigen voor het schoolproject van hun keuze.

De dorpsgenoten waren bijzonder onder de indruk, en als dank kregen alle vrouwen een prachtige doek om hun middel gewikkeld.

 

 

Dag 19: De pont komt aan in BanjulDag 19: De pont komt aan in Banjul

 

De feestelijkheden moesten voortijdig worden beeindigd, want de veerboot van één uur was voor ons gereserveerd. Dat bleek geen overbodige luxe, want de veerboot naar Banjul is klein en traag, en er is een groot aanbod aan verkeer.

Uiteindelijk werden alle Challengers over drie opvolgende veerboten verdeeld, en kostte het ruim 2.5 uur om aan de overkant te geraken.

In de chaos van de inscheping probeerde een Gambiaan nog een fototoestel te ontvreemden, hetgeen gelukkig tijdig verijdeld werd. De dader werd hardhandig overmeesterd, en door de authoriteiten afgevoerd.

Op de Southbank aangekomen wachtte ons een feestelijke intocht naar Banjul, waarbij alle teams onder politie-escorte werd ingehaald. De verkeerschaos in Banjul werd er niet minder door.

Bij aankomst in hotel Lemon Creek waren alle teams blij en opgelucht de Challenge te hebben volbracht. Iedereen feliciteerde elkaar, de biervoorraad van Lemon Creek werd geplunderd en vervolgens was iedereen heel erg toe aan een douche en schone kleren.

 

Dag 18: Dakar (SN) - Njawara (WAG)

Vandaag zijn we aangekomen in the Gambia, en het was een hartverwamend welkom wat ons ten deel is gevallen. We vertrokken vanuit Dakar, Lac Rose, voor dag en dauw en we zagen langzaam Senegal ontwaken. Eerst de vroege vogels in het donker, en vervolgens na zonsopgang kwam het ochtendspitsuur op gang bij het doorkruisen van Dakar.

Tegen 13:30 kwamen we via soms goede, maar vaak ook slechte wegen bij de Gambiaanse grens, waar het contrast tussen beide landen wederom groot was. 

Dag 18: Eindelijk in the GambiaDag 18: Eindelijk in the Gambia

 

Aan Senegalese zijde was het een drukte van belang, en werd iedereen belaagd door handelaren in vreemde valuta, bananen, frisdranken en nootjes.

Aan Gambiaanse zijde was het veel rustiger, relatief georganiseerd en werd je niet constant door verkopers belaagd.

Maar de pasage ging vlot - alle paspoorten werden subiet afgestempeld, de auto's werden uit de paspoorten geschrapt en de import in Gambia was al tevoren geregeld. We waren in the Gambia!

 

 

Alsof de duvel er mee speelde waren de laatste 70 kilometer in Gambia nog een ware beproeving. Met 2 lekke banden, een lekke radiateur, verdwalende teamgenoten, een falende dynamo en een defecte Ford Explorer werd ons gemiddelde van autopech per kilometer ruimschoots overschreden.

Dag 18: Drieduizend dorpsgenoten stonden langs de wegDag 18: Drieduizend dorpsgenoten stonden langs de weg

 

Maar zoals de afgelopen weken steevast het geval was werden ook nu alle problemen opgelost en kwamen wij, weliswaar wat laat, in Njawara op de North Bank.

 

De ontvangst was overweldigend! Iedereen in het dorp, en alle naburige dorpen, was uitgelopen en stond langs de (speciaal voor ons opgeknapte!) weg, luidkeels "welcome" roepend.

 

 

 

Dag 18: Harry hielp met friet bakkenDag 18: Harry hielp met friet bakken

 

In Njawarra was een feestlunch voor ons aangericht, gevolgd door toespraken van alle hoogwaardigheidsbekleders (en dat zijn er heel wat in een dorp in the Gambia!), en vervolgens transformeerde dit in een wervelend feest voor alle dorpsgenoten.

Uit alles blijkt dat de impact van ons bezoek, en van onze bijdrage aan deze hechte gemeenschap, bijzonder groot is.

 

Men zegt dat het feest tot de kleine uurtjes zal gaan duren.

 

 

Dag 17: Dakar (SN)

Vandaag, maandag 24 oktober hebben we eindelijk een ontspannende rustdag gehad. Na een onvergetelijke nacht aan de grens met Senegal, waar het laatste woord nog niet over is gesproken, was de luxe accomodatie in Dakar voor iedereen een verademing.

Het leek er ook op dat velen er aan toe waren om afzondelijke activiteiten te ontplooien. Sommigen van onze groep kozen voor een trip naar Dakar (camping Lac de Rosa ligt namelijk een 20-km vanaf het centrum), anderen zochten de verkoeling in het zwembad of lummelden wat rond om de vele aanprijzende verkopers te testen.

Dag 17: Het zwembad was een favoriete plekDag 17: Het zwembad was een favoriete plekDag 17: Een sympathieke verkoopsterDag 17: Een sympathieke verkoopster

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 17: Joke tijdens haar jembé lesDag 17: Joke tijdens haar jembé les

 

 

 

 

 

Joke en Boudewijn hebben een jembé, zo'n Afrikaanse trommel, gekocht en in de onderhandelingen een privéles trommelen 'versierd'. We zullen achteraf wel beoordelen of ze muzikaal zijn aangelegd.

 

Harry kon niet langer wachten om contact op te nemen met het 'techniekHuys'. Door het tijdverschil (2 uur) had hij niet in de gaten dat de meesten van zijn collega's al naar huis waren. Naar het schijnt liep alles op rolletjes en hoefde hij zich geen zorgen te maken.

Eveneens heeft hij met de satelliettelefoon van 2connect-IT geprobeerd om contact te leggen met de Rotaryclub die op maandag bij elkaar komt. Helaas lukte dat niet.  

 

De meerwaarde van Paul en Eugenie neemt met de dag toe en is zichtbaar in de afname van hun medicijnkist. Mede challengers weten zijn 'spreekuur' te vinden.

Joep 'sudokueerde' in de schaduw, een bezigheid om zijn hersenkamer te onderhouden.

Paul, Peter en Peer hebben zich cultureel laten onderhouden en de plaatselijke kunstroute gedaan. Hun uitleg achteraf gaf wel de indruk dat het voor hun beter was geweest als Harry ook was meegegaan. Ook brachten ze een bezoek aan het 'slaveneiland' (Goree).

Peter en Line bezochten eveneens Dakar, 1,5 uur per taxi door de bush. Voor hun een verademing om het intensieve groepsgevoel af te lossen met een dagje samen. De koffie in de plaatselijke lunchroom deed oude tijden herleven. De uitleg achteraf deed hun denken aan de kwaliteit die hoort bij het begrip 'Kluytmans'.

Morgen vertrekken we al om 6 uur naar de grens van Gambia. Het einde is in zicht.

 

Syndicate content